Mleko i produkty mleczne to cenne źródło wapnia, magnezu, potasu, fosforu, cynku, manganu, selenu, ryboflawiny czy też witamin B12 i B5. Poza tym mleko jest cennym źródłem białka (pełniącego funkcje budulcowe) oraz tłuszczu (potrzebnego do lepszego wchłaniania witamin, takich jak A i D) oraz probiotyków w przypadku produktów fermentowanych. Dlatego najczęściej zaleca się codzienne spożycie mleka i przetworów mlecznych w ilości 2–4 porcji – w zależności od wieku konsumenta.
Zgodnie z danymi GUS, bilansowe spożycie mleka i przetworów mlecznych w Polsce rośnie od kilkunastu lat. Jednakże w porównaniu z innymi krajami UE jest nadal stosunkowo niskie. Oznacza to, że istnieje duży potencjał wzrostu spożycia mleka i jego przetworów w Polsce, jednakże nadal istnieją obawy, że pozytywny trend wzrostu spożycia mleka w Polsce może się odwrócić w najbliższych latach. Dlatego tak ważna jest promocja właściwego sposobu odżywiania, który przekłada się na kondycję zdrowotną wszystkich nas.
Stąd pomysł na „Mleczną kuchnię”, która dostarcza pomysłów nie tylko na pyszne, ale i zdrowe posiłki zawierające składniki mleczne.
Związek Polskich Przetwórców Mleka
ul. Złota 59, budynek Lumen, piętro 6
00-120 Warszawa
Telefon: +48 222 660 271
Faks: +48 222 660 372
sekretariat@zppm.pl