Konferencja stanowiła zwieńczenie finansowanego ze środków Funduszu Promocji Mleka zadania pod nazwą „Produkcja i przetwórstwo mleka w kontekście wyzwań klimatycznych, środowiskowych i zdrowotnych. Celem tego projektu było określenie wyzwań, które stoją przed polską branżą mleczarską, ze szczególnym uwzględnieniem zasad hodowli, procesów produkcji, ograniczania emisji gazów cieplarnianych, marketingu, przeciwdziałania marnowaniu żywności i rozwoju rolnictwa regeneratywnego, a następnie ustalenie w jaki sposób należy na te wyzwania odpowiedzieć.
Natomiast w części poświęconej prezentacji raportów, przygotowanych na zlecenie ZPPM wystąpili:
Pan dr hab. inż. Zbigniew M. Karaczun, prof. SGGW, Katedra Ochrony Środowiska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, który omówił temat: “Sytuacja mleczarstwa w Polsce w kontekście aktualnych wyzwań zdrowotnych i środowiskowych“
oraz
Pani dr Karolina Babuchowska, Katedra Polityki Gospodarczej, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, która przedstawiła “Przyszłe wyzwania i kierunki rozwoju polskiego mleczarstwa do 2030 r. w kontekście zrównoważonego rozwoju” oraz “Podsumowanie Eksperckiej Sesji Dialogowej wizja polskiego mleczarstwa do roku 2030 , praktyki transformacyjne i komunikacyjne“.
Pobierz raport nr 1 pt. Sytuacja mleczarstwa w Polsce w kontekście aktualnych wyzwań zdrowotnych i środowiskowych Pobierz raport nr 2 pt. Przyszłe wyzwania i kierunki rozwoju polskiego mleczarstwa do 2030 r. w kontekście zrównoważonego rozwoju Pobierz raport nr 3 pt. Przyszłość polskiej branży mleczarskiej – wyzwania i wizja 2030 Pobierz prezentacje z konferencji.
Ponadto, Marcin Hydzik – Prezes Zarządu ZPPM zaprezentował tzw. “Siódemkę dla mleczarstwa” tj. postulaty wynikające z wizji polskiego mleczarstwa oraz wyzwań przed nim stojących do roku 2030. Więcej na temat postulatów ZPPM, można przeczytać tutaj.
Konferencję zakończył panel dyskusyjny z udziałem ekspertów reprezentujących producentów i przetwórców mleka oraz autorów raportów.